Curcuma, veel meer dan een eenvoudige specerij
Al jarenlang gebruikt als smaakmaker in Europa, is curcuma eigenlijk afkomstig uit Zuid-Azië. India is zowel de grootste producent als de grootste consument van curcuma ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de plant door veel naturopathen de naam Indiase saffraan krijgt. De gunstige effecten van beide planten worden vaak met elkaar vergeleken. Maar laat je niet misleiden door de schijn; Curcuma longa herbergt nog veel meer verrassende geheimen...
Hoewel curcuma in zijn land van oorsprong als een heilige specerij wordt beschouwd, biedt het ook belangrijke voordelen wanneer het als voedingssupplement wordt geconsumeerd. Het is vooral vanwege de inhoud van curcumine dat de plant in de naturopathie wordt gebruikt. Vrouw, man of tiener, iedereen kan profiteren van de vele voordelen. Associatie met zwarte peper.
Met een licht pittige en warme smaak geeft gember een aangename geur aan gerechten.
Gebruik van Gember in de keuken:
*Gember in hartige gerechten:
Gember past goed bij alle soorten vlees, vis, schaaldieren, groenten (zoals courgettes), marinades en saladedressings...
*Gember in zoete gerechten:
Gember past goed bij fruit, op taarten, jam, fruitsalades, gebakken fruit, compotes, thee...
De voordelen van Gember:
Sterke antioxidantwerking, Ontstekingsremmende eigenschappen, Verlicht spijsverteringsproblemen, Bevordert de cardiovasculaire gezondheid, Zeer laag in calorieën.